31. pro 2012.

Pelerina

To je odjevni predmet koji me posebno zaintrigirao!
Od kuda potječe ime pelerina i cijela njezina povijest od nastanka do sada?


PELERINA "KALA"


Etimologija naziva potječe od francucke riječi pellerin (fr), peregrino (šp), pellegrino (tal), tj. hodočasnik prema ogrtaču kakav su nosili hodočasnici... No radilo se o kratkom obliku pelerine tj. ogrtaču ovalnog oblika kojemu je primarna funkcija bila da štiti ramena od hladnoće.

Oblikom pelerina ustvari predstavlja najdrevniji tip ogrtača: ovalnog, kružnog ili polukružnog oblika koji se provlači tijekom cijele povijesti pod raznim imenima, raznih dužina i raznih najmena.
Preteče su mnogobrojne od kišne kabanice izrađene od alpske trave iz oko 3000 godine prije Krista pronađene 1991. na području Alpa, do vojničke kabanice za vrijeme rimskog carstva sa ili bez kapuljače koja je ujedno zbog debele vunene pređe poslužila i kao podloga za spavanje. 
Zatim ovalni oblik ceremonijalne odjeće u vrijeme Bizanta do neizostavnih raznovrsnih ogrtača ranog srednjeg vijeka kako u muškom tako i u ženskom odijevanju.

Pelerina nije samo odjevni predmet koji se svako toliko vrati u modu, nego ima i praktičnu primjenu za pojedina zanimanja, kada služi kao vojna odora, kabanica.
Tijekom 20. stoljeća pelerina se posebno zadržala kao dio anti-mode, tj. nepromijenjenog odjevnog oblika prisutnog u školskoj, vojnoj te medicinskoj uniformi.
Zbog zvonolike forme s koje se kišne kapi slijevaju ne zadržavajući se u naborima, njezin oblik koristi se učestalo za vodootporne kišne kabanice (mackintosh) od 19. stoljeća do danas.


Pelerine možete nositi uz uske traperice i na haljinu. Ako je kroj kraći, trebat će vam torba sa kratkim ručkama, ako ste se pak odlučili za vunenu pelerinu odjenite ju preko lepršave haljine ili minice. 
Čizme s vezicama ili torbe s resama, uz pelerinu nepogrešivo pristaju...

Dijelovi teksta  su iz odličnog članka o pelerinama koji možete u cijelosti pronači ovdje http://zena.hr/clanak/trendovi/sve_sto_niste_znali_o_pelerini/5896


Fascinirana njihovom ljepotom, nastala je i prva u nizu mojih asimetričnih pelerina. 
Pelerina "Kala".do slijedećeg posta....


Broj komentara: 7:

 1. Odavno nisam vidjela ljepšu pelerinu. Svaka čast!

  OdgovoriIzbriši
 2. Mene osobno podsjeća na neka davna vremena, kada su žene nosile romantične haljine...okružene prekrasnom prirodom i cvijećem.
  Lijepo je opet oživjeti takva minula vremena...
  Dada, hvala ti!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Zbog toga mi se i sviđa... Podsjeća na neki vintage komad. Prelijpa je!
   Sve najbolje u 2013.

   Izbriši
 3. Hvala drage moje!
  Svaki početak je uzbudljiv jer nas vodi u nove mogućnosti, tako i početak nove
  kalendarske godine treba biti vrijeme za ispravljanje, za poboljšanje i napredak :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Divno je što pelerina spada u dio odjeće koja nikada ne zastarijeva.
  Ovako ja zamišljam modernu pelerinu!
  Hvala Bojana :)

  OdgovoriIzbriši